În sezonul rece, când, oricât de mult am căuta prin piaţă, nu găsim legumele pe care ni
le-am dori, cea mai simplă soluţie pentru a rezolva problema aportului natural de vitamine este să apelăm la produsele congelate, care se găsesc într-o gamă variată pe rafturile supermarketurilor.
Consumul de legume este recomandat de toţi doctorii, fie că este vorba de medici generalişti sau de specialişti în nutriţie. Numai că legumele trebuie alese cu atenţie, pregătite şi conservate ca la carte. Există perioade, ca de exemplu sezonul rece, când, deşi avem cele mai bune intenţii, nu găsim legume de calitate, ci doar surogate moi, necoapte sau, dimpotrivă, prea coapte. Soluţia în acest caz este să apelăm la raioanele cu produse congelate, unde găsim o gamă variată de fructe şi legume păstrate „la rece“. Deşi cei mai pretenţioşi dintre dumneavoastră ar putea considera că aceste produse sunt, de fapt, o păcăleală, adevărul este că, din punct de vedere al gustului şi conţinutului de vitamine şi minerale, legumele congelate sunt cel mai aproape de adevăr, prin urmare nu există motive serioase pentru care să renunţăm la ele.
Sursă de vitamine şi minerale
Producătorii de fructe şi legume congelate susţin că acestea conţin chiar mai multe vitamine decât cele proaspete. Care ar fi explicaţia pentru o asemenea afirmaţie? În mod normal, intervalul maxim de timp care trece de la momentul când legumele sunt culese până la momentul când sunt procesate este de cinci ore. Atunci când cumpărăm legume şi fructe de la piaţă, ele sunt, într-adevăr, proaspete, însă pierd cam jumătate din conţinutul de vitamine dacă nu sunt consumate în termen de 24 de ore de când sunt culese. Şi nu vă spune nimeni cât timp au petrecut pe taraba din piaţă. Pentru ca fructele şi legumele să ofere maximum de beneficii, ele trebuie consumate imediat după ce sunt culese, iar acest