Olli Rehn, viitorul comisar pentru Afaceri Economice si Monetare, va avea o misiune dificila, el trebuind, dupa ce va fi investit in functie, sa restaureze disciplina fiscala in cadrul UE si sa impiedice criza fiscala ce afecteaza state precum Grecia sa cuprinda si restul gruparii.
Rehn a fost audiat ieri de Comisia de Specialitate a Parlamentului European pentru a-i convinge pe membrii acesteia ca el este persoana potrivita pentru a se ocupa de portofoliul de Afaceri Economice si Monetare si pentru a tine in frau criza fiscala care ameninta intreaga Europa, dupa ce Grecia i-a cazut deja victima, scrie Bloomberg.
El a ocupat, pana in prezent, functia de comisar pentru extindere. In timpul mandatului sau Romania si Bulgaria au devenit membre ale UE. El a fost de asemenea cel care s-a ocupat de procesul de aderare a Turciei pana in prezent.
Luni au inceput insa audierile pentru numirile in noile functii. Rehn va fi succesorul lui Joaqin Almunia.
Noua sa functie vine insotita de o serie de provocari. Cea mai importanta este aceea de a se folosi de puterile limitate ale functiei sale pentru a convinge Grecia si alte state amenintate de deficite bugetare record sa se supuna regulilor fiscale ale Uniunii Europene.
"Rehn are o singura misiune foarte importanta, si anume, aceea de a restaura disciplina fiscala in randul statelor membre UE", a spus Frederik Erixon, directorul Centrului European pentru Economie Politica Internationala. "Este vorba de dinamica de functionare a Uniunii si despre incercarea de a evita ca unele state cu probleme sa contamineze si restul membrilor".
Pentru finlandezul de 47 de ani cel mai mare pericol este sa nu reuseasca sa convinga Grecia sa reduca cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana.
Astfel, rolul regulilor fiscale impuse de Uniune ar fi puternic subminat, iar acest lucru s-ar repercuta asup