Fascinat de speologie, nu poate trăi mai mult de o lună departe de inima munţilor, fără căutările din adâncuri care i-au adus de cele mai multe ori bucuria unor descoperiri spectaculoase.
Micuţ de statură, cu ochi vii şi parcă puşi mereu pe şotii, Cornel Naidin te convinge imediat că este un bun exemplu despre ce poate face o pasiune dintr-un om. Sunt deja mai bine de douăzeci de ani de când tot bate drumurile Munţilor Vâlcan în căutare de noi peşteri şi n-ar renunţa în ruptul capului la această „apucătură“. Deşi nu este şcolit în speologie, ştie totul despre această ştiinţă.
Acum, când trage linie, constată că sunt mai bine de 30 de peşteri pe care le-a descoperit. În vremea studenţiei nu bănuia o clipă că dragostea pentru munte se va transforma în iubire pentru peşteri. După terminarea facultăţii, când a devenit cercetător la Şimnic, a început să prindă gustul explorărilor prin munţi. Prima peşteră în care a intrat a fost Ialomicioara. „Frumoasă şi interesantă. Am văzut-o ca pe o curiozitate, nu ca pe o chemare“, mărturiseşte speologul, căruia vestita Peşteră a Urşilor i-a dat senzaţia că vizitează un muzeu.
Peştera Bolii i-a venit de hac
„Avea ceva ciudat la intrare, pe peretele din dreapta, galerii foarte strâmte prin care ne-am învârtit cam o o oră, parcurgând doar vreo 200 de metri“, descrie Naidin momentul în care a devenit curios să afle ce se ascunde prin galerii.
Acum 25 de ani, se desprindea de Clubul Pelendava, cu care făcea drumeţie şi turism montan, şi împreună cu câţiva prieteni, a format Vulcan Craiova. Anual mergeau la concursul Speosport. A fost perioada în care l-a cunoscut pe Cristian Lascu, actualul director de la National Geographic România. „Cum a auzit că suntem din Bănie, m-a luat de guler, supărat că nu ştiu ce ispravă făcuseră alţi craioveni printr-o peşteră“, îşi aminteşte amuzat păţa