Aproximativ 8.500 de elevi doljeni au fost consiliaţi în ultimul an de cei 38 de consilieri şcolari. Pentru a face faţă numărului mare de copii cu probleme, şcolile din Dolj ar avea nevoie de încă 82 de consilieri şcolari.
Elevii noştri au probleme foarte mari, suferă la fel ca adulţii, doar că nu ştiu cum să facă faţă situaţiilor şi trăiesc adevărate drame, care le marchează viaţa. Fie că se confruntă cu tulburări comportamentale, emoţionale, cauzate de situaţia familială, crize de personalitate sau eşecuri sentimentale, la uşa cabinetelor de asistenţă psihopedagogică au început să bată tot mai mulţi elevi doljeni. Toate aceste probleme au dus în ultimul timp, la nivel naţional, la creşterea numărului de tentative de sinucidere în rândul adolescenţilor.
În Dolj este nevoie de cel puţin 120 de consilieri
Agresivitatea verbală şi fizică este problema numărul unu a elevilor doljeni. Chiar înainte de Crăciun, consilierii au fost solicitaţi la o şcoală din Băileşti să rezolve conflictele iscate între mai mulţi elevi care ajunseseră să se agreseze fizic. „De la an la an, numărul elevilor care solicită sprijinul consilierilor şcolari este în continuă creştere. În judeţul Dolj ar fi nevoie de 120 de consilieri şcolari, dar acum avem doar 38, iar majoritatea normelor sunt la unităţi de învăţământ din Craiova. În Filiaşi avem doar doi, la Segarcea - unul, la Bechet - doar o jumătate de normă, la Dăbuleni şi Băileşti câte unul, iar în rural, doar la Işalniţa şi Brădeşti. Consilierii şcolari au acordat asistenţă individuală la 8.475 de elevi şi alte 42.000 de consilieri de grup. Şi 3.040 de cadre didactice au fost consiliate individual, iar alţi 1.436 de profesori au fost consiliaţi în grup“, a precizat Adriana Maria Rotaru, directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj. Şi 2.883 de părinţi ai elevilo