Chiar dacă volumul restanţelor bancare este în creştere, oferta de case, terenuri şi alte construcţii aflate în executare silită este constantă. Bancherii spun că oamenii fac tot posibilul să-şi păstreze imobilele.
Vrăjiţi de mirajul creditelor, doljenii au făcut împrumuturi fără să se gândească prea mult la viitor. Criza economică instalată şi în România începând din toamna lui 2008 şi-a pus amprenta asupra comportamentului lor financiar. Potrivit ultimelor date statistice publicate de Banca Naţională a României cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, la sfârşitul lunii noiembrie 2009, volumul restanţelor acumulate de doljeni la creditele contractate depăşea 194 de milioane de lei, adică era de 3,3 ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a lui 2008. De altfel, numai în perioada ianuarie-noiembrie 2009, creşterea a fost de peste 161%.
„Nu avem o ofertă foarte bogată de imobile aflate în executare silită“
Cu toate acestea, oferta de case, terenuri şi alte construcţii aflate în executare silită nu este cu mult mai mare decât anul trecut.
„Comparativ cu anul trecut, există o uşoară creştere (de până-n 5%) a numărului de imobile aflate în executare silită“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii altor bănci comerciale. „Nu avem o ofertă foarte bogată de imobile aflate în executare silită. Clienţii care au credite cu ipotecă îşi plătesc, în general, la timp ratele“, au explicat surse oficiale din BRD Group Craiova. Alt motiv pentru această situaţie este şi acela că se încearcă găsirea unor soluţii personalizate. „Creşterea numărului acestor imobile nu este foarte mare deoarece clienţii pot trece mai întâi pe perioada de restructurare a creditului, care poate fi de la şase la 12 luni şi în care clienţii pot să depăş