Vasile Blaga si-a adus ieri contributia de bariton la corul suparatilor pe Cristian Preda. El a spus ca PDL are un Birou Permanent National, "forul de dezbatere numarul unu din partid, in afara Conventiei Nationale", unde "toate lucrurile trebuie discutate". "Nu cred ca daca cineva doreste sa-si spuna punctul de vedere altcineva il poate opri", a declarat ministrul de Interne.
Problema ridicata de profesorul Preda – cea a oligarhizarii partidului si a bagatelizarii unor teme esentiale, cum sunt reformele, prin tratarea lor de catre oameni nepregatiti – este insa numai varful icebergului. Iar lideri precum Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean au nenumarate motive sa tempereze dezbaterea. Metehnele PDL sunt numeroase, nevorbite de multi ani si tare riscante pentru un partid de guvernamant. Daca esti in opozitie, ai probleme si nu le rezolvi, risti sa… ramai in opozitie. Daca esti la guvernare, ai probleme si nu le rezolvi, din aceasta cauza demnitarii tai nu se vor dovedi… demni de increderea publica. Asa ca fie recurgi la supapa demisiei, ca in cazul Ridzi, fie pierzi urmatoarele alegeri, cum s-a intamplat in 2004 cu PSD, fie te rupi in bucati, cum s-a intamplat cu PNL in 2006.
Dar, temperata sau nu, PDL nu mai poate amana o clarificare. A fost amanata deja de prea mult timp. Iar pentru ca aceasta clarificare – asteptata a avea loc la Conventia Nationala din iunie – sa fie una autentica politicienii din PDL sunt nevoiti sa depaseasca, intre timp, cateva obstacole psihologice. Iata cateva exercitii pentru antrenament. Lista poate fi, desigur, mai lunga.
Primul si cel mai important dintre ele este acela de a spune lucrurilor pe nume. Regretabil, dar Alina Mungiu n-a fost sustinuta de nici un lider marcant al partidului atunci cand a avertizat ca prezenta Elenei Basescu pe lista PDL pentru europarlamentare este toxica. Nici de Cristian Preda