În PNL nu este necesară o reformă?
Modernizarea este necesară în orice partid, inclusiv pentru PNL. Însă situaţia este diferită de a celorlalte partide. PNL nu a fost niciodată un partid care să-şi bazeze politica pe personalităţi providenţiale care aduceau voturi. Întotdeauna a fost un partid în care ideea conducerii colective, a dreptului la exprimare a fost foarte mare, poate uneori chiar prea mare şi necontrolată de cei care se exprimau. Singurul criteriu care se poate aplica într-un partid este capacitatea unui candidat de a obţine un sprijin cât mai larg, iar din partea partidului, asigurarea condiţiilor ca acest sprijin să fie transparent şi să se manifeste foarte clar, prin vot.
Să înţeleg că, în momentul de faţă, în PNL nu consideraţi necesară o dezbatere, programe de reformare a partidului?
Sigur, nu a existat o dezbatere oficială, însă la nivelul tuturor organismelor pe care le avem există această preocupare şi sunt convins că fiecare dintre noi gândeşte la modul în care lucrurile se pot ameliora şi îmbunătăţi în PNL.
S-au ratat preşedinţia României şi accederea la guvernare. Ar fi necesar un congres în care, printr-un vot democratic, să se decidă dacă PNL rămâne în opoziţie sau intră la guvernare, cum cere, de exemplu, d-l Relu Fenechiu?
Un congres va avea loc în primăvara acestui an. Este congresul ordinar care are loc o dată la patru ani, după ciclurile electorale. Congresul este prevăzut în statut, va avea loc şi sunt convins că subiecte ca acelea pe care le-aţi menţionat dvs. vor face obiectul dezbaterii la congres. Nu am nici cea mai mică îndoială.
Anticipaţi o schimbare la vârful conducerii partidului?
Ar fi de dorit o schimbare a modului în care e concepută şi aleasă conducerea PNL. Noi am trecut prin diverse experimente şi cred că a sosit momentul să învăţăm din lucrurile bune şi mai puţin bune care s-au înt