Zilele fara plata acordate bugetarilor in luna noiembrie a anului trecut ar fi trebuit sa reduca cu 15,5% cheltuielile cu personalul, insa datele de la Institutul National de Statistica (INS) arata ca salariile angajatilor de la stat au scazut cu valori cuprinse intre 2 si 8,4% in penultima luna a anului trecut.
"Nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate, cu 13% in administratie publica si cu 11% in invatamant. Atunci cand am calculat castigurile salariale medii, am luat in considerare un numar mai mic de salariati, pentru a putea include zilele de concediu fara plata in calcul. Insa prin metodologia folosita, fondul de salarii a fost calculat la numarul total de angajati si de aceea s-a inregistrat o scadere mai mica a castigurilor salariale medii fata de cea a fondului de salarii", sustin reprezentantii INS.
Salariul mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% fata de luna precedenta, ajungand la 1.366 de lei (325 de euro).
Cele mai mari scaderi salariale au fost in sanatate si asistenta sociala, unde castigurile nete au scazut cu 8,4% in noiembrie, ajungand la o valoare neta de 1.249 lei. Si profesorii au avut salarii cu pana la 5% mai mici in noiembrie. Cele mai mici reduceri salariale de la stat au fost in administratie publica, unde salariile au scazut cu 2%, pana la 1.913 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial a crescut cu 0,4%.
"Este posibil ca reducerea cu 15,5% a cheltuielilor sa nu se vada nici in statisticile din decembrie, deoarece s-ar putea ca unii bugetarii sa fi primit prime de sfarsit de an sau alte plati din urma", spune Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"In noiembrie s-au luat destul de putine zile de concediu fara plata fata de luna decembrie, dar nu cred ca este posibila o reducere cu 15% a cheltuielilor cu bugetarii", sustine Nicolae Chidesci