Seful firmei de brokeraj a Bancii Transilvania, cea mai mare de pe Bursa in 2009, spune ca brokerii vor avea viata grea si anul acesta din cauza lichiditatii scazute si a comisioanelor ridicate percepute de BVB si CNVM.
Rares Nilas, directorul general al BT Securities - cea mai mare casa de brokeraj autohtona dupa tranzactiile cu actiuni derulate anul trecut la Bursa, considera ca SIF-urile au potential mai mare de crestere decat alte titluri, potential alimentat de discutiile privind pragul de detinere.
"SIF-urile vor fi interesante anul acesta pentru ca acolo va mai aparea o bula speculativa pe subiectul prag de detinere. Se discuta de pragul acesta de 3-4 ani si la un moment dat ar trebui transat. Anul trecut a fost pentru prima data cand s-a vazut la ce foloseste pragul. Fiind alegeri de administratori, s-a vazut ca scopul acelui prag este sa nu schimbe conducerile administrative ale SIF-urilor. Pana atunci n-a folosit nimeni pragul, sa le suspende dreptul de vot si asa mai departe. Si atunci mi se pare anormal ca actionariatul sa nu poata detine controlul asupra conducerii. Este a nu stiu cata tentativa dar parerea mea este ca se va merge pe acel 5%", spune Nilas.
Conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1) a suspendat anul trecut, la AGA din aprilie, drepturile de vot ale unor actionari grupati in jurul Bancii Transilvania (TLV), care detineau impreuna peste 10% din actiunile SIF. Ulterior, un grup de parlamentari a propus eliminarea pragului de detinere, iar in urmatoarele luni se va discuta in Camera Deputatilor majorarea pragului de la 1% la 5%, proiectul legislativ fiind aprobat deja de Senat in noiembrie 2009.
Nilas propune ca reglementarile de prag ale SIF-urilor sa fie asemanatoare celor impuse bancilor.
"Daca spre exemplu Templeton (Franklin Templeton, care a castigat administrarea Fondului Proprietatea - n.red.) ar dori sa