Centenara Ecaterina Găman vede, aude foarte bine şi îşi îngrijeşte singură gospodăriaA prins o răscoală, trei regi, două războaie mondiale, comunismul, democraţia şi acum este şi cetăţean european. A muncit toată viaţa, a născut 11 copii, a mâncat de toate şi nu a trecut pe la doctor.
Ecaterina Găman s-a născut în anul 1904 în Beceni. A fost a doua din cei şapte copii ai unei familii.
"Am muncit mult, munceam pe câmp, munceam pe lângă casă şi trebuia să avem grijă şi de animale. Am fost o familie de mijloc, nu eram bogaţi dar nici săraci pentru că munceam şi aveam tot ce ne trebuia", îşi începe bătrâna povestea.
În 1923, la 19 ani şi jumătate Elisabeta s-a căsătorit cu Ştefan Găman, cu cinci ani mai mare decât ea pe care l-a iubit şi cu care s-a înţeles din priviri.
Nu-i dai vârsta
"M-am măritat târziu pentru vremea aia pentru că îmi era frică să plec de lângă părinţi dar mi-a dat Dumnezeu bărbat bun. După nuntă m-am mutat în casa lui dar nu m-a bătut niciodată, ne-am înteles foarte bine", ne-a mărturisit centenara.
Când vine vorba de copiii ei, bătrâna începe să îşi frământe mâinile şi o lacrimă îi apare în colţul ochilor pentru că a născut 11 dar nu au trăit decât şapte. Doi au murit la naştere şi doi imediat după botez iar femeia a suferit pentru fiecare în parte.
Dacă nu ar avea actele care să îi ateste vârsta, nimeni nu i-ar da anii pe care îi are. I-a fost greu pe timpul celor două războaie pentru că stătea cu săptămânile la poartă şi îşi aştepta bărbatul să se întoarcă de pe front.
"Luam copiii cu noi la câmp şi munceam cât era ziua de lungă. Mâncam ştevie, urzici, lobădă. Când se lăsa sec schimbam vasele şi nu puneam carne în gură până nu se termina", ne povesteşte Ecaterina Găman.
A rămas văduvă de la 59 de ani şi credea că nici ea nu mai are mult de trăit.
"Nu mă gândeam eu