Preşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, spune că acum este momentul potrivit pentru ca România să anunţe clar dacă doreşte să participe la construcţia gazoductului South Stream, contracandidatul proiectului european Nabucco. Sursa: AFP
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a discutat anul trecut cu autorităţile de la Sofia posibila intrare a Bulgariei în proiectul ruso-italian South Stream. Potrivit şefului Gazprom, negocierile nu merg bine, astfel că România ar putea deveni un partener strategic.
“Nicio ţară care este serioasă în aderarea sa la South Stream nu va fi lăsată în urmă. România are o poziţie strategică excelentă pe malul Mării Negre şi ar putea fi punctul de pornire al tratativelor de negociere pentru ruta de conductă către Europa, ca şi Bulgaria. Se poate conecta şi de aici, dar trebuie să vedem ce se va întâmpla cu proiectul din Bulgaria, acum că s-a schimbat guvernul. Negocierile cu Bulgaria sunt încă în lucru şi ar fi un moment prielnic pentru România să îşi prezinte intenţiile clare faţă de proiect”, a declarat Alexander Medvedev, preşedintele Gazprom, într-un interviu acordat Southeast European Times.
În luna decembrie, preşedintele Gazprom declara că doreşte consolidarea parteneriatului cu România.
"Vrând să ne consolidăm şi mai mult parteneriatul energetic cu România, explorăm oportunităţile de investiţii în infrastructura energetică locală. Câteva discuţii preliminare cu Romgaz şi Transgaz deja au avut loc. Ne uităm la posibilitatea de a dezvolta infrastructura de tranzit şi de a construi noi capacităţi pe teritoriul românesc", spunea şeful Gazprom.
Gigantul rus
Prin South Stream şi North Stream, o cantitate suplimentară de 115 miliarde de metri cubi de gaze vor ajunge la consumatorii europeni.
"South Stream ar trebui să lege Rusia de una dintre ţările eur