În cei peste 30 de ani de carieră a învăţat sute de elevi tainele limbii latine, şi a ţinut orele de curs în mijlocul naturii.
Gheorghiţa Cucu a fost atrasă de limba latină încă din liceu când i s-a părut a fi o materie plină de „precepte morale şi aforisme, adevărate cristale de înţelepciune”, cum le numeşte. A ajuns apoi să cunoască o familie de profesori universitari şi de aici până la a studia latina în facultate şi a face o carieră în acest domeniu a fost doar un pas. Mai ales că exigenţa o avea în sânge.
“Întotdeauna mi-a plăcut să citesc, să mă documentez şi să dau sfaturi celor din jur. Din clasele primare aveam un catalog personal în care puneam note colegilor după criteriile mele pe care le consideram obiective. Întotdeauna am fost exigentă cu mine, dar şi cei din jurul meu.”, îşi aminteşte profesoara.
A predat latina de abia la 14 ani după terminarea facultăţii
Cu un an înainte de a termina facultatea, limba latină a fost scoasă din programa de învăţământ. Din 1976 şi până în 1989, profesoara a predat la mai multe şcoli din judeţ limbile franceză şi germană şi de abia din anul 1990 a reuşit să îşi exercite meseria de profesor de limba latină, lucru la care visa încă de pe băncile facultăţii.
De-a lungul anilor de învăţământ, Gheorghiţa Cucu a dezvăluit tainele limbii latine la sute de elevi şi a pregătit zeci de minţi pentru olimpiadele şi concursurile şcolare. Ca dascăl a reuşit performanţa de a avea 8 olimpici cu premiul I la faza naţională. Deşi nu mai este vorbită, cadrul didactic spune că latina nu este o limbă grea.
“Prin limba latină ne simţim integraţi în Uniunea Europeană pentru că ţările civilizate ale Europei cultivă din plin clasicismul, trăsătură spirituală care ne uneşte.Latina presupune nu doar îmbogăţirea minţii, ci şi modelarea sufletului.Gramatica şi etimologia latină reprezin