* 9% din absolvenţii de clasa a VIII-a nu ştiu dacă îşi vor continua studiile * peste un sfert dintre cei care vor sigur să continue nu ştiu unde vor merge * cele mai multe opţiuni s-au făcut pentru "Iorga"
Elevii de clasa a VIII-a care optează în acest an pentru liceele teoretice sunt de trei ori mai mulţi decât cei care optează pentru liceele tehnologice, situaţie aproape la fel ca în anii trecuţi. Ceva mai mare este procentul nehotărâţilor, aproape 9%. Peste 88% dintre elevi vor merge la liceu în Brăila, iar 3% vor pleca în alte judeţe. Dintre cei care vor să-şi continue studiile, jumătate merg la liceele teoretice, un sfert la cele tehnologice, iar aproximativ un sfert încă nu ştiu ce drum vor alege.
Nici motivele pentru care elevii iau o decizie sau alta nu s-au schimbat faţă de anii precedenţi. Pe primul loc în ierarhia motivelor care stau la baza alegerilor şcolare se află aptitudinile şi interesele personale, urmate de motive extrinseci: perspectiva financiară pentru elevii din municipiu, apropierea şcolii de casă, atât pentru cei din municipiu cât şi pentru cei din judeţ. Din păcate, şi în acest an, cel mai important motiv pentru care elevii aleg să nu mai continue şcoala este cel financiar.
Cele mai multe opţiuni s-au înregistrat pentru liceele: "Iorga" - 252, "Cerna" - 194, "Murgoci" - 185, "Ion Ghica" - 178, "Perpessicius" - 158, "Bălcescu" - 153, "Aslan" - 132. Pentru grupurile şcolare au optat puţini elevi, cele mai multe cereri înregistrându-se pentru "Istrati" - 119, care are profil auto.
Acest studiu a fost realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională pe un eşantion de 2.407 subiecţi, 1.416 din municipiu şi 991 din judeţ, din 70 de unităţi de învăţământ, 35 din municipiu şi 35 din judeţ. * 9% din absolvenţii de clasa a VIII-a nu ştiu dacă îşi vor continua studiile * peste un sfert dintre cei care vor sig