Oficial, PDL a amânat orice discuţie despre schimbări la vârf la congresul din acest an. Sursa: Codrin Prisecaru
În practică însă, liderii PDL au început, de ieri, să-şi pregătească terenul pentru întărirea unor poli de putere care pot cântări greu la viitoarele alegeri interne. Moneda de schimb o reprezintă funcţiile guvernamentale, începând cu cele 45 de posturi de secretari de stat pe care se bat PDL-iştii.
În locul simplului clasament al procentelor la ultimele alegeri după care să se împartă eşalonul doi, premierul Emil Boc a venit ieri cu un algoritm complicat care a răsturnat toate planurile. Prin numirile pe care le vor impune la centru înainte de alegerile interne, liderii filialelor din noul top al lui Boc au prima şansă la conservarea puterii pe plan judeţean şi apoi la împărţirea influenţei la Congres.
Filiala Bucureşti, din perdant în vârf de top
Algoritmul, validat de Boc în prelabil în “grupul celor cinci” - cu Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Gheorghe Flutur - presupune refacerea clasamentului în partid după media procentelor la ultimele patru runde de alegeri cumulată cu o medie a numărului de voturi.
Prima avantajată de acest top este Capitala. Deşi a pierdut în turul II cu 49,2%, va putea cere partea leului la secretarii de stat pe baza rezultatelor de la locale încoace. Printre filialele profitoare se numără şi Neamţul, lui Gheorghe Ştefan “Pinalti”, care, după eşecul la prezidenţiale, urma să-şi piardă secretarii de stat, începând cu cel de la Economie.
Noii puternici în PDL
Din primele estimări, topul primelor 9 filiale cu pretenţii ar arăta astfel: Alba, Arad, Cluj, Suceava, Braşov, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti, Tulcea. Intenţia este inventarierea tuturor funcţiilor din guvern şi parlament pe care filialele au pus mâna până acum, ur