Bugetul pentru 2010 indica diferente, chiar de ierarhizare a obiectivelor, fata de ceea ce se spune in programul de guvernare cu care actualul Cabinet a obtinut investitura Parlamentului. Un program de guvernare este un document politic, o suma de deziderate. Indeplinirea acestora presupune o ierarhizare a prioritatilor si, in primul rand, bani. Austeritatea a obligat Guvernul sa taie din cheltuieli insa, chiar si asa, alocarea resurselor nu urmeaza decat vag liniile programului de guvernare.
Boc: "Votati bugetul! Vestea buna este ca nu mai sunt campanii electorale si ne putem concentra pe soarta tarii"
"Votati bugetul", le-a cerut premierul Emil Boc senatorilor si deputatilor in debutul sedintei comune in care se voteaza legea bugetului de stat pe 2010. "Vestea buna este ca pana in 2012 nu mai sunt campanii electorale, asa ca ne putem concentra pe soarta tarii", a spus Boc, punctand astfel finalul agitat al lui 2009, in care PD-L si PSD s-au batut pe viata si pe moarte in alegerile prezidentiale, in vreme ce economia a fost lasata de rapa. "2010 este anul iesirii din criza si a pregatirii cresterii economice, in care nu mai putem miza pe cresterea economica artificiala pe care am avut-o in trecut, bazata pe consum si datorie", a spus Boc, care a promis ca nu va majora nicio taxa sau impozit si ca va pastra la acelasi nivel cota unica si TVA.
La sedinta celor doua camere ale Parlamentului au participat toti membrii Guvernului.
Startul sedintei a fost amanat cu aproape o ora fata de ora anuntata din cauza PSD, care si-a prelungit sedinta grupurilor parlamentare. Presedintele PSD, Mircea Geoana, urma sa conduca sedinta de plen, in calitatea sa de presedinte al Senatului.
PSD si PNL au anuntat, previzibil, ca nu vor vota legea bugetului de stat pe 2010, desi in comisiile de buget-finante care au lucrat in weekend au gasit sprijin pen