Cotidianul german Der Spiegel se întreabă dacă unele guverne europene, printre care şi România, pot să impună prin măsuri legislative "o populaţie mai zveltă".
Taxarea fast-food-ului în România, impozitarea ciocolatei în Danemarca, restricţionarea grăsimilor nesaturate în Spania - pe măsură ce populaţia europeană creşte, multe guverne intenţionează să legifereze mai bine sănătatea, comentează Der Spiegel.
"Guvernul spaniol vrea să interzică acizii graşi, Danemarca va taxa în curând dulciurile, iar în România ministrul Sănătăţii a anunţat că vrea să introducă o taxă pe mâncarea nesănătoasă. Şi în Germania există intenţia de a lansa o ofensivă guvernamentală asupra circumferinţei taliei. Într-un interviu, liderul Partidului Verde, Renate Künast, a anunţat că vrea să interzică publicitatea la dulciuri"
Într-un interviu publicat la 11 ianuarie de Rheinische Post, reprezentanta partidului Verzilor, Renate Künast, a preconizat interzicerea reclamelor la dulciuri care vizează copiii.
''Campaniile publicitare agresive ce vizează copii de 12 ani şi mai mici ar trebui interzise'', a declarat Künast pentru ziar, precizând: ''Reclamele la produse alimentare, majoritatea la dulciuri, nu ar trebui difizate în cursul unor spectacole pentru copii. Se impune o interdicţie''.
Comentariile lui Künast survin în contextul în care guverne din Uniunea Europeană examinează mai îndeaproape obiceiurile alimentare ale cetăţenilor lor.
Taxa din România va ruina lanţurile mari de fast-food
Despre taxa pe fast-food pe care intenţionează să o introducă Ministerul Sănătăţii român, jurnaliştii germani spun că, dacă aceasta va fi aplicată, va fi prima de acest fel din lume, care va afecta mai ales lanţurile mari de fast-food. Aproximativ 25% din populaţia României este considerată obeză, potrivit unor estimări ale Societăţii Române de Diabet, Nutriţie ş