Politica de apartheid dusă de guvernul din Africa de Sud, în secolul trecut, a afectat serios echipa de rugby a acestei ţări. Din cauza embargolului impus de comunitatea internaţională, Springboks au disputat mult mai puţine jocuri între 1970 şi 1991 În 1995, sud-africanii au câştigat titlul mondial, iar acel moment este transpus în filmul "Invictus" realizat de Clint Eastwood.
În 1970, Africa de Sud a câştigat seria de teste cu Noua Zeelandă: 17-6, 14-3, 20-17 şi 8-9. În acel moment, această echipă era singura din lume care avea palmares favorabil în faţa All Blacks. Un an mai târziu, înaintea turneului ce urma a fi efectuat în Australia, au fost lansate numeroase apeluri pentru ca partidele să fie boicotate. Guvernul australian a autorizat în cele din urmă meciurile, în ciuda manifestaţiilor anti-apartheid. Şi Africa de Sud le-a câştigat pe toate: 18-6, 14-6 şi 19-11.
Turneul All Blacks, motiv de boicot
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în 1973, când selecţionatei Springboks nu i se permite să joace în Noua Zeelandă. Se invocă faptul că guvernul nu putea garanta securitatea jucătorilor sud-africani şi a suporterilor lor. În 1976, All Blacks se deplasează în Africa de Sud chiar după ce manifestaţiile tinerilor de culoare din Soweto fuseseră reprimate dur de poliţie. Turneul All Blacks naşte o polemică internaţională. Şi în semn de protest peste 20 de ţări din Africa refuză să mai participe la Jocurile Olimpice de la Montreal. Cu toate că embargoul în plan sportiv este intensificat, în 1980 selecţionata Leilor Britanici şi irlandezi dispută 14 meciuri în Africa de Sud, câştigând doar unul din cele patru partide disputate cu Springboks.
Tobias, primul metis Springbok
Un an mai târziu, pe 30 mai 1981 are loc un eveniment important pentru naţionala de rugby a acestei ţări. Pentru prima dată în istorie ea are în componenţă un jucător care nu es