Miep Gies a fost ultima supravieţuitoare a grupului de cinci persoane care a ajutat-o pe Anne Frank să scape de nazişti. Gies a murit ieri, cu o lună înainte de a împlini 101 ani.
Născută pe 15 februarie 1909, olandeza a ascuns-o pe Anne Frank şi pe familia acesteia de nazişti, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost cea care a descoperit şi păstrat jurnalul Annei, după ce familia Frank a fost arestată.
Annelies Marie "Anne" Frank, una dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului, a trăit cei aproape 15 ani de viaţă în Amsterdam. Naţionalitatea sa a fost considerată, oficial, germană, până în 1941, când a pierdut-o, ca urmare a politicii anti-semite. Faima sa a venit postum, după publicarea jurnalului său, în cadrul căruia a documentat experienţa trăita în cei doi ani în care a stat ascunsă într-un pod, alături de familia sa (în timpul ocupaţiei germane în Olanda).
Adolescenta de numai 15 ani, sora Margot şi părinţii săi, Edith şi Otto, alături de alţi patru evrei, s-au ascuns, timp de 25 de luni (iulie 1942-4 august 1944), într-un pod al clădirii din Amsterdam, în care familia Frank avea sediul companiei.
Un turnător care a murit în anonimitate
Pe 4 august, pe baza informaţiilor unui informator, agenţii Gestapoului au arestat grupul de evrei, alături de alte două persoane care îi ajutau. Miep a încercat să mituiască un ofiţer austro-german, pentru a-şi elibera prietenii, însă fără succes. După terminarea războiului, trei investigaţii separate au încercat să afle identitatea informatorului, dar nu s-a aflat nimic în acest sens.
Dacă ar fi fost prinsă ajutând grupul de evrei, Miep Gies şi alţi olandezi curajoşi riscau închisoarea sau să fie împuşcaţi. Mulţi dintre cei prinşi în această dublă ipostază au fost candamnaţi la 4-6 luni de închisoare, la muncă silnică.
@N_