» Judecatoarea Florica Bejinaru, aleasa ieri in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a colaborat cu Securitatea, turnandu-si colegii de munca.
» Din peste doua sute de magistrati care s-au ales anul trecut cu dosare disciplinare, doar 20 au primit sanctiuni. Specialistii spun ca institutia, care a ajuns sa se comporte ca un sindicat, trebuie reformata din temelii. Bilantul CSM pe 2009 nu sufla o vorba despre greva ilegala a magistratilor.
Dintre cei trei magistrati care au candidat pentru sefia CSM, judecatoarea Florica Bejinaru a fost aleasa cu majoritate de voturi, alaturi de procuroarea Gratiana Isac in postura de vicepresedinte, functie pe care a mai indeplinit-o cu doi ani in urma, in mandatul Lidiei Barbulescu. Judecatoare la Tribunalul din Mehedinti si cu o vechime de cinci ani in CSM, Florica Bejinaru este unul dintre cei mai contestati magistrati, dupa ce in 2006 a fost declarata oficial fosta informatoare a Securitatii, printr-un verdict al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). La contestatia judecatoarei, institutia si-a schimbat verdictul, intr-o sedinta care nu a intrunit cvorumul legal necesar. Ministerul Justitiei a atacat decizia in instanta, insa a pierdut definitiv procesul anul trecut. Astfel, legal vorbind, Florica Bejinaru nu a facut politie politica inainte de 1989. "Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat o hotarare definitiva si irevocabila. Am sa pun punct acestei probleme", a pasat rapid problema Bejinaru, in sedinta de ieri a CSM. Totusi, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, a avertizat ca va contesta in instanta numirea judecatoarei in fruntea CSM, vorbind despre autoritatea morala pe care ar trebui sa o aiba un magistrat si care ar fi trebuit "sa indemne la decenta" in alegerea Floricai Bejinaru.