O taxă pe fast food s-ar putea să intre în vigoare în România, în vreme ce în Danemarca există una pe ciocolată şi în Spania pe grăsimi, scrie Der Spiegel, citând Associated Press.
În timp ce europenii iau în greutate, guvernele caută soluţii pentru a-şi determina cetăţenii să mănânce mai sănătos.
În Germania există oficiali care cred că guvernul ar trebui să ia atitudine faţă de talia care se tot îngroaşă. Liderul Partidului Verde, Renate Künast, a declarat într-un interviu, ieri, că vrea să interzică reclamele la dulciuri care au ca public ţintă copiii.
Propunerea ei vine după ce mai multe guverne europene au decis să abordeze obiceiurile de consum al cetăţenilor. Săptămâna trecută, la Bucureşti, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, anunţat că o nouă taxă ar putea fi introdusă la începutul primăverii, pe produsele de tip fast-food. Aproape un sfert din populaţia României este considerată obeză, potrivit estimărilor Societăţii de Nutriţie.
Şi Parlamentul din Taiwan se gândeşte să introducă o astfel de taxă.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a triplat în Europa, de la finalul anilor 1980, cea mai mare creştere fiind în rândul copiilor.
Taxă pe ciocolată
Parlamentarii europeni sunt din ce în ce mai interesaţi de problemele de dietă pe care le au cetăţenii. Danemarca vrea să folosească politici fiscale pentru a mai tăia din pofta de dulciuri a oamenilor. Astfel, taxa pe ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri va genera venituri depeste 200 de milioane de euro la bugetul de stat, anual, potrivit unui studiu naţional.
Anul trecut, Austria a introdus o restricţie asupra grăsimilor folosite în multe mâncăruri de tip fast food, care sunt nocive.
Majoritatea europenilor întorc capul admirativ către România şi p