Luna aceasta, câteva milioane de români vor avea motive să se isterizeze puţin, unii chiar să aibă niscaiva frisoane. Primele discuţii au început deja, după ce în cutiile poştale, printre oferte de catering şi alte super oferte de criză, au apărut plicuri de la bănci conţinând un formular. Se cheamă „Formular de actualizare date personale pentru client persoana fizică” şi, pe lângă datele obişnuite pe care instituţiile financiare nu se mai satură să ţi le ceară (CNP, adresă, telefon etc ), există şi rubrica de declaraţii pe propria răspundere:
Declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii, că:
-Nu am calitate de persoană expusă politic
-Exercit funcţii publice importante
-Sunt membru direct al familiei unei persoane expuse politic
-Sunt asociat apropiat al familiei unei persoane expuse poltic
Hopa, păi de ce-i trebuie băncii să ştie datele astea, vine întrebarea firească. Şi dă-i şi dezbate, întreabă prietenii, sună la bancă, pune-l la muncă pe Google. Ultima variantă ar putea fi cea mai bună, dar e posibil ca rezultatul căutărilor să dea dureri de cap: se vor găsi informaţii cum că băncile s-au apucat de poliţie poltică, dar şi că este o adaptare a legislaţiei comunitare. Luaţi varianta asta, ultima, de bună. Băncile fac doar o poliţie a buzunarelor, nu şi politică.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă din 2008, sunt obligate să ceară aceste date, fiind o măsură de combatere a terorismului (din câte am priceput eu, băncile trebuie să ştie dacă au clienţi ce prezintă risc şi vulnerabilităţi). Intră în categoria persoanelor expuse politic preşedintele, premierul, parlamentarii, miniştrii, consilierii şefului de stat, secretarii de stat, judecători de la instanţele superioare, ambasadorii, conducătorii insituţiilor publice etc. A, şi să nu uit, rudele lor cele mai apropiate sunt şi ele incluse.
Acum, pot fi discuţii legat