Haiti, insulă aflată în Marea Caraibelor, la 80 de kilometri de Cuba şi ceva mai mult de o mie de coastele americane ale Floridei este una dintre cele mai sărace ţări din lume. Nouă milioane de oameni, dintre care 95% negri descendenţi ai sclavilor africani trăiesc în Haiti, dar nu foarte mult : speranţa lor de viaţă e de doar 61 de ani. Haiti a fost lovită de un puternic seism de şapte grade pe scara Richter, urmat de cel puţin alte 25 de replici violente. Epicentrul mişcării telurice s-a produs la doar câţiva kilometri de capitala Port-au-Prince, care a fost astfel practic complet devastată.
Haiti, una dintre cele mai sărace ţări din lume, aflată în Caraibe a fost lovită de un puternic seism de şapte grade pe scara Richter, urmat de cel puţin alte 25 de replici violente. Epicentrul mişcării telurice s-a produs la doar câţiva kilometri de capitala Port-au-Prince, care a fost astfel practic complet devastată.
Haiti, insulă aflată în Marea Caraibelor, la 80 de kilometri de Cuba şi ceva mai mult de o mie de coastele americane ale Floridei este una dintre cele mai sărace ţări din lume. Nouă milioane de oameni, dintre care 95% negri descendenţi ai sclavilor africani trăiesc în Haiti, dar nu foarte mult : speranţa lor de viaţă e de doar 61 de ani.
Ceva mai mult de jumătate din populaţie este alfabetizată. Aflată mai întâi sub dominaţie spaniolă şi apoi franceză de la sfârşitul secolului 17, Haiti devine în 1804 prima republică de culoare independentă. După ocupaţia americană din prima treime a secolului trecut, insula este supusă patru decenii dictaturii Duvalier, tatăl şi apoi fiul.
Răsturnarea regimului sângeros la sfârşitul anilor '80 este urmată de o perioadă agitată, marcată de multiple incidente armate, lucru care a obligat Naţiunile Unite să trimită acum şase ani nouă mii de căşti albastre la faţa locului.
Mandatul lor este de lungă du