In weekendul trecut, zeci de mii de romani s-au inghesuit in curtile spitalelor pentru a se vaccina impotriva gripei ucigase. Puteau sa o faca in urma cu o luna, dar nu au facut-o. Care sunt consecintele? Daca s-ar fi vaccinat in urma cu o luna, este probabil ca din cele peste 6.000 cazuri de bolnavi inregistrate pana astazi, macar 100 ar fi putut fi evitate. Acesti 100 de bolnavi au transmis, probabil, virusul catre alti 4 oameni fiecare; acestia l-au transmis mai departe altor 4 si asa mai departe. Din cauza acestei intarzieri, inregistram mii de imbolnaviri care ar fi putut fi evitate; si cateva decese in plus. Asta, numai pentru ca oamenii nu au fost mai receptivi la sfaturile primite din partea autoritatilor.
Sunt romanii prin definitie incapatanati si nereceptivi? Nu mai mult decat altii. Sa ne amintim ca primul deces s-a produs in Romania abia la sfarsitul lunii noiembrie. In general, la primele cazuri am fost linistiti, spunandu-ni-se ca erau oameni care sufereau de alte afectiuni agravante. Oamenii au devenit cu adevarat speriati abia atunci cand decesele au inceput sa se numere cu zecile si imbolnavirile – cu miile. si, mai ales, atunci cand statistica s-a intruchipat in persoana unui actor cunoscut, pe care ne obisnuiseram sa-l vedem la televizor, aparent sanatos si plin de vigoare.
Acest mod de reactie din partea publicului nu ar fi trebuit sa-i surprinda pe cei avizati. Aveam deja precedentul esecului campaniei de vaccinare impotriva cancerului uterin, de acum doi ani, cand parintii fusesera mult mai receptivi la zvonistica decat la informatiile oficiale. A existat si un sondaj, realizat de Future Marketing la sfarsitul lunii octombrie, din care s-a aflat ca 57% din adultii de pana la 50 de ani nu doreau sa se lase vaccinati (daca 57% declara asta, este de asteptat ca procentajul real al reticentilor sa fie substantial mai mare). In plus,