Se spune că e ok să te faci frate cu dracu până treci puntea. Numai că, vezi, dacă te trezeşti cu dracul pe punte, s-ar putea să-ţi dea un brânci şi să cazi în apă. Sau să-ţi dai seama când ajungi pe malul celălalt că între timp ţi-au crescut şi ţie corniţe şi copite, iar coada e bună doar ca să te apere de muşte.
Raţionamentul este valabil şi dacă dracul respectiv are ochii oblici. Cam asta şi-a dat seama Google, când s-a trezit cu serverele atacate în aceeaşi manieră în care fuseseră atacate şi cele ale armatei americane în urmă cu vreun an sau doi. Iar pe lângă atacuri, micii cybersoldaţi încercau şi să spargă căsuţele de mail ale disidenţilor chinezi. Ca urmare, Google a anunţat că nu va mai coopera cu guvernul chinez în materie de cenzură a Internetului şi chiar că s-ar putea retrage de pe cea mai mare piaţă din lume.
Fericire maximă în China, unde, în sfârşit, timp de câteva ore, internauţii au putut să caute în voie pe Google Tiananmen sau Dalai Lama. Activiştii pentru drepturile omului s-au grăbit să felicite Google pentru decizie.
Decizia, însă, vine cam târziu, când compania Google s-a trezit ea însăşi în cătarea autorităţilor chineze. Pentru a reuşi intrarea pe piaţa de 1,3 miliarde, băieţii de la Google au uitat de sloganul “Don’t be evil” promovat de “înaintaşi” şi s-au făcut părtaşi la una dintre cele mai josnice păcate ale onlineului: cenzura politică. Au acceptat ca termeni precum cei menţionaţi mai sus, Tiananmen sau Dalai Lama, dar şi foarte mulţi alţii, legaţi de orice formă de disidenţă, să nu existe, oricât ai fi căutat pe google.cn. De dragul profitului. O mică deturnare a eticii corporatiste. Ei, acum, că au avut parte de “a taste of their own medicine”, se pare că nu le mai place.
De-aia nu m-aş avânta să îi felicit pe corporatiştii Google pentru mişcarea făcută. Trebuia să se gândească dinainte de a face primul pas p