Fostul imobil al Securiăţii, din centrul oraşului, a fost retrocedat moştenitorilor dar aceştia se judecă acum cu PSD, care are sediul judeţean acolo. Imobilul confiscat abuziv de stat în 1956 a fost transformat de comunişti în sediul Securităţii statului comunist, unde au fost torturaţi mii de oameni. După Revoluţie, clădirea a fost preluată de PSD Timiş.
Clădirea cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi pe bulevardul C.D. Loga, nr. 44, este cel mai mare sediu al unui partid din Timişoara. Primăria a donat imobilul partidului în 2003, pentru un milion de lei vechi.
Donaţia a fost făcută în baza unei legi potrivit căreia clădirile de stat în care îşi aveau sedii partidele politice puteau să fie cumpărate la preţul de inventar din 1989, adică pentru cel mult un milion de lei.
Curtea Supremă a restituit în natură
Curtea Supreamă de Justiţie a hotărât anul trecut, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, să restituie în natură imobilul de pe C.D. Loga moştenitorilor lui Niegl Mandred, de la care casa a fost confiscată în 1956. „El a murit în 2005, înainte ca judecătorii instanţei supreme din România să decidă că donaţia realizată de Primărie Timişoara către PSD este nulă”, a spus Beate Boss, femeia mandată de moştenitori să îi reprezinte în instanţele din România. Judecătorii au dat ordin primăriei să dea noilor proprietari din Germania cheile clădirii în care funcţionează sediul de partid.
Partidul cere jumătate de milion de euro
Reprezentanţii PSD Timişoara nu vor să plece din sediu şi au apelat la un tertip. Au dat în judecată proprietarii imobilului şi le cer jumătate de milion de euro. Ei spun că banii reprezintă investiţii făcute de partid în clădire: montarea de aparate de aer condiţionat, schimbarea de ţevi, parchet, zugrăveli, etc. „Este un proces pe rol. Noi aşteptăm să se finalizeze şi aşteptăm decizia instanţei. D