Doua institutii cheie intr-o democratie - justitia si presa - gesticuleaza constant impotriva reformei, impotriva mersului inainte. Nu toata justitia, nu toata presa. Magistraturii din CSM au ales sa fie reprezentati la varf de o fosta colaboratoare a Securitatii, Florica Bejinaru. Reabilitand-o in plina discutie despre modernizarea statului, CSM a probat ca are resurse nebanuite de umor macabru si cinism, nu doar de antireformism. Cu ce ar fi insa presa mai breaza? Realitatea TV, de exemplu, i-a reabilitat pe fostul turnator Sorin Rosca Stanescu si pe Bogdan Chireac dupa ce, in urma acuzatiilor de santaj, i-a excomunicat.
In cazul alegerii Floricai Bejinaru, breasla a reactionat. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania crede ca, prin alegerea sa in fruntea CSM, "justitia romana a primit cea mai grea lovitura pentru istoria sa din 1989 pana in prezent". SoJust a luat pozitie iar Asociatia Magistratilor din Romania anunta ca va ataca in instanta alegerea sa.
Altfel spus, nu doar moralitatea Floricai Bejinaru sta sub semnul intrebarii, ci si legalitatea alegerii sale. Unii magistrati sustin ca votul s-a reluat de 6 ori ca sa iasa cine trebuie, sugerand ca CSM si-a ales seful prin aranjamente. Alti experti sustin ca alegerea Floricai Bejinaru incalca pur si simplu prevederi legale.
Ce legitimitate si autoritate in randul magistratilor va avea Florica Bejinaru daca va ramane presedintele CSM? Ce semnal transmite Romania la Bruxelles, cu un fost turnator ales in mod discutabil, dupa 20 de ani de la Revolutie, sa pazeasca moralitatea si etica profesionala a magistratilor? Cu astfel de optiuni, Bruxelles-ul va avea toate argumentele sa mentina mecanimsul de monitorizare si verificare, nu sa-l ridice cum viseaza politicienii de la Bucuresti.
Pana la sfarsitul anului 2010 ar trebui sa aiba loc alegeri pentru un nou CSM. Ac