Săptămânalul de tranziţie „Dilema veche“, publicaţie din trustul Adevărul Holding, împlineşte astăzi 17 ani de existenţă. În 14 ianuarie 1993 apărea primul număr al revistei. La 14 ianuarie 2010, „Dilema veche“ este cea mai importantă publicaţie socio-culturală din România.
În toamna anului 1992, Augustin Buzura, preşedintele Fundaţiei Culturale Române, l-a convins pe Andrei Pleşu să conducă un nou săptămânal cultural. Mircea Vasilescu, Elena Ştefoi, Radu Cosaşu, Alex. Leo Şerban, Andrei Pleşu şi Zigu Ornea s-au aşezat la aceeaşi masă, pentru a găsi un titlu pentru revistă.
„La un moment dat, domnul Andrei Pleşu a spus: «Suntem în plină dilemă, nu ştim ce nume să alegem!» Şi Radu Cosaşu a replicat: «Păi să-i spunem chiar aşa, «Dilema»", povesteşte Mircea Vasilescu, redactor-şef al „Dilemei vechi". Publicaţia a apărut la 14 ianuarie 1993. Din echipa care a pus bazele revistei au mai rămas, în prezent, doar directorul fondator, Andrei Pleşu, Mircea Vasilescu şi Radu Cosaşu.
„Tot noi, cei vechi"
Apariţia „Dilemei", o tribună la care oamenii de cultură din România s-au putut exprima liber, a bulversat opinia publică. Unele scenarii spuneau că „Dilema" ar fi fost un nucleu al opoziţiei, plătit din bani publici, alţii afirmau că este o revistă a puterii, pusă să demoleze edificiul democratic şi opoziţia.
„Este un lucru bun, că s-au făcut scenarii şi de o parte, şi de alta. Sigur, au fost şi unele aberante, care ne acuzau că suntem finanţaţi de CIA, de Mossad, de maghiari. Asta ne-a asigurat o oarecare bună dispoziţie şi ne-a convins că e bine să stăm aşa - nu la mijloc, nu neutri, nu echidistanţi - astea sunt vorbe uzate, ci să gândim cu capetele noastre", declară Mircea Vasilescu.
Din ianuarie 2004, s-a produs o ruptură între echipa redacţională şi Fundaţia Culturală Română. Jurnaliştii au pus bazele unei societăţi private, împreună cu M