Aprecierea leului nu este consecinta unor fluxuri comerciale, ci financiare, afirma Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Schimbarea neasteptata a perceptiei strainilor asupra Romaniei a creat o problema nebanuita pentru bancherii locali, care acum se vad in situatia de a avea multi euro, cu care nu au insa ce sa faca.
Leul a castigat peste 2% in fata euro de la inceputul anului si a ajuns la maximul ultimelor opt luni la cursul BNR, sustinut de vanzarile mari de valuta ale jucatorilor straini, care sunt din nou atrasi de dobanzile la lei relativ ridicate de la Bucuresti. BNR a calculat ieri un curs de 4,1355 lei pentru un euro, in scadere cu 0,26 bani fata de ziua precedenta.
"Nu cred ca actuala intarire a leului este consecinta unor fluxuri comerciale, ci mai degraba financiare. E o consecinta a modificarii sentimentului investitorilor internationali fata de Romania in bine. Nu a fost niciodata o problema a localilor, nu ei au impins cursul. Jocurile se fac la Londra, acum cei de acolo vad ca Romania este pe punctul de a-si repara relatia cu FMI si pariaza pe leu, vanzand euro", spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost, fost viceguvernator al BNR.
La Bucuresti, bancile au deja suficienti euro in conturi, iar asta se vede in dobanzile tot mai mici pe care le platesc clientilor pentru depozitele in euro.
In prezent, cea mai buna dobanda afisata pentru depozitele pe o luna in euro ale companiilor este de 4,25% pe an, la Bank of Cyprus. La polul opus, RBS Bank plateste doar 0,5% pe an. In ianuarie anul trecut, dobanzile plecau de la 2,1% pe an si urcau pana la 6,5% pe an, in conditiile in care bancile cautau cu disperare sa atraga depozite pe plan local, pentru a-si echilibra bilanturile, pe care le finantasera pana atunci prin imprumuturi de la mamele lor din strainatate.
Intre timp tensiunea s-a atenuat, mai ales c