Incasarile la bugetul de stat din accizele percepute pe vanzarea de produse petroliere au crescut anul trecut cu circa 15%, in contextul in care majoritatea estimarilor jucatorilor de profil prevedeau o scadere a consumului situata intre 3 si 10%.
Datele referitoarele la incasarile din accizele pe produse petroliere de anul trecut arata de fapt ca volumele vandute au stagnat sau au fost in scadere foarte usoara fata de 2008, cresterea de 15% venind exclusiv din majorarea valorii accizelor si a deprecierii leului in raport cu euro.
Astfel, potrivit datelor furnizate ZF de Ministerul de Finante, dar si estimarilor ZF, in 2009 valoarea totala a accizelor ar putea ajunge la circa 8,15 miliarde de lei (1,94 miliarde de euro), in crestere cu circa 15% comparativ cu anul 2008, cand accizele din produsele petroliere au adus la bugetul de stat peste 7 miliarde de lei (1,91 miliarde de euro). Cea mai buna luna in ceea ce priveste valoarea accizelor din produsele petroliere colectate pentru bugetul de stat a fost luna iulie, cand s-a incasat peste un miliard de lei (240,6 milioane de euro), in crestere cu 61% comparativ cu aceeasi luna din 2008.
Jucatorii din piata spun insa ca singurul factor care sta la baza acestei cresteri a incasarilor din accizele percepute pe carburanti a fost majorarea valorii acestora de la inceputul lui 2009 si deprecierea leului in raport cu euro.
"Piata carburantilor a ajuns anul trecut la un nivel aproximativ similar cu cel din 2008, poate putin mai redus, astfel ca majorarea sumelor din accizele pentru carburanti platite la bugetul de stat scoate in evidenta doar cresterea valorii acestora si deprecierea leului in 2009 si nu schimbari semnificative in ceea ce priveste volumele de carburanti vandute. Accizele colectate de stat din produsele petroliere provin in proportie de 80% de la rafinarii, restul fiind colectat din imp