Sticle de bere / Foto: Asociatia Berarii Romaniei
Pornind de la cele patru ingrediente – apa, malt, hamei si drojdie, in lume exista peste 20.000 de tipuri de bere, fabricate dupa 180 de metode. Lumea berii ne fascineaza cu gusturi si arome diferite, pe langa berile traditionale, ale si lager, existand si berile speciale pentru bautori pretentiosi - cask conditioned ale, lambic, stout si porter sau treppiest.
Cask inseamna butoi, iar denumirea provine de la termenul spaniol cascara, care inseamna coaja de copac. Conform Wikipedia, Cask conditioned ale este singura bere care, oricand si oriunde ar fi servita, este proaspata. Pentru ca procesul sau de fabricare nu include pasteurizarea si filtrarea, acest tip de bere are o viata foarte scurta. Odata deschis butoiul cu licoarea cremoasa, in maxim trei zile lichidul isi pierde in totalitate "bulele".
Cask conditionated ale se serveste numai draft si este usor de recunoscut datorita aspectului – este o bere tulbure – dar si datorita gustului – este o bere cremoasa, mai putin carbonatata si cu arome complexe. Se spune despre ea ca este una dintre cele mai bune beri si ca este mai greu de obtinut.
Berea lambic a luat nastere cu 500 de ani in urma, in mijlocul claselor muncitoare belgiene. Ele isi doreau o bautura slaba, care potoleste setea si poate fi produsa cu usurinta in gospodariile proprii. De atunci si pana acum aceasta bere s-a diversificat in mai multe tipuri, in functie de preferintele si clasa sociala a celor care o consumau.
Berile lambic sunt fabricate prin fermentare spontana in recipiente neacoperite, cu aportul drojdiilor salbatice din aer. De obicei, pentru a le imbogati gustul, la fermentare sunt adaugate cirese, zmeura, piersici sau caise, ceea ce le da o parte din aroma inconfundabila. Culoarea berilor lambic este specifica fructului care a fost adauga