Fost ziarist în ţara sa, el are o afacere cu publicitate în Târgu Mureş şi se consideră în egală măsură român ca şi francez.
De mic a ajuns să cunoască oamenii altor culturi şi civilizaţii, mergând cu părinţii în călătorii prin diverse ţări ale Europei. Apoi, pasul firesc a fost, la 20 de ani, de a intra în presă, în localitatea natală Lavall, unde a lucrat la un săptămânal de informaţie, apoi la un cotidian, la rubrica sportivă. „Şi în armată am fost colaborator la ziar, apoi fiind angajat cu contract de muncă”, povesteşte Patrice Desnos, care recunoaşte că o dată intrat în presă, „drogul” rămâne toată viaţa, astfel profesia se îmbină cu hobby-ul. Din perspectiva ziaristului occidental, a văzut căderea „cortinei de fier”, cu Solidaritatea lui Lech Walesa din Polonia, cu Perestroika şi Glasnost-ul lui Mihail Gorbaciov în URSS.
„Era ca la teatru, când se ridică, la propriu, cortina şi descoperi ceva necunoscut până atunci!”, a explicat Patrice Desnos. Spre disperarea părinţilor săi, el a intrat în România „teroriştilor” în 5 ianuarie 1990, cu ajutoarele umanitare. „În 28 decembrie 1989 am pornit cu un tir, împreună cu doi şoferi, făcând 2.500 de kilometri pe bancheta din spate a vehiculului, am trecut prin Arad şi Orăştie, eu mergând mai departe până în Dorohoi. Însă prima coadă românească am văzut-o la Turda, noi crezând că e vorba de mâncare, şi de fapt oamenii stăteau să cumpere ziare, să se informeze după atâţia ani de restricţii”, îşi aminteşte francezul.
Târgu Mureşul, popas final
La Târgu Mureşul s-a oprit pentru că aici a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină prima soţie, între timp divorţând şi recăsătorindu-se cu o franţuzoiacă. „Femeile sunt cauza pentru care 90% dintre străini se stabilesc aici”, afirmă Patrice Desnos, care acum face naveta „invers”, are afacere în Târgu Mureş, şi doar în vacanţe mai apucă să treacă pe la fam