Această terapie favorizează dezvoltarea tumorilor în cazul persoanelor care suferă de cancer de piele, arată un studiu recent. Aplicate într-un număr mare de afecţiuni, dar şi în cosmetică, terapiile cu laser au şi efecte secundare. Contraindicaţiile sunt sarcina, epilepsia şi cancerul.
Tot mai multe persoane apelează la terapia cu laser, aceasta dovedindu-se a fi eficientă în multe afecţiuni care nu răspund bine la alte forme de tratament. Terapia ajută la diminuarea durerilor, întăreşte sistemul imunitar, reduce inflamaţiile şi stimulează regenerarea ţesuturilor.
Astfel, laserul este folosit în bolile dermatologice, oftalmologice, ginecologice, stomatologice, în cele din sfera ORL şi în scop estetic. Specialiştii spun însă că procedura trebuie utilizată doar în cabinetele autorizate şi sub supravegherea specialiştilor, în caz contrar putând provoca reacţii adverse serioase.
„Laserul este o procedură complexă, care poate provoca prejudicii severe organismului. Din nefericire, uneori se întâmplă ca tehnica să fie aplicată şi de medici nespecialişti, care nu respectă normele deontologice medicale, sau, mai grav, chiar de categorii profesionale fără competeţe medicale cum ar fi esteticienii", spune medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.
Grabeşte evoluţia cancerului de piele
Deşi tratamentul cu laser nu cauzează modificări structurale la nivel celular, iradierea directă a tumorilor maligne de la nivelul pielii poate duce la o mărire în dimensiuni a acestora şi la degradarea ţesutului în zona respectivă, au constatat cercetătorii suedezi.
De altfel, era dovedit deja faptul că, în cazul unei utilizări incorecte, terapia cu laser poate provoca arsuri, infecţii, edeme ale pielii, modificări accentuate ale pigmenţilor, cicatrice sau chiar poate accelera evoluţia melanomului malign. „Laserul nu se foloseşte î