Drepturile omului s-au confruntat cu provocari dure la nivel mondial in 2009, pentru al patrulea an consecutiv, a anuntat in raportul sau anual organizatia Freedom House.
Aproape 40 de tari din Africa, America Latina, Orientul Mijlociu si din fosta Uniune Sovietica au pierdut teren in domeniul drepturilor politice si libertatilor civile, a declarat grupul.
"Declinul este global", a avertizat Arch Puddington, director de cercetari la Freedom House.
Declinul "afecteaza tari cu putere economica si militara, tari care au aratat in trecut semne de potential reformator si este insotit de o persecutie mai puternica a disidentilor politici si a jurnalistilor independenti", se scrie in raport.
Referindu-se la Rusia si China, Puddington a scris ca "inrautatind lucrurile, cele mai puternice regimuri autoritare au devenit mai represive, au avut o influenta mai puternica in arena internationala si au devenit mai neinclinate spre compromis".
Freedom House clasifica 89 de tari ca "libere", insumand 46% din populatia lumii.Alte 58 de tari sunt "partial libere", acoperind 20% din populatia globala.Conform raportului, 47 de tari (34% din populatia mondiala, dintre care jumatate locuieste in China) nu sunt "libere".Numarul democratiilor reprezentative (116) a atins cel mai mic nivel din 1995.
Printre tarile cele mai slabe din punct de vedere al drepturilor omului s-au numarat Myanmar, Guineea Ecuatoriala, Eritreea, Libia, Coreea de Nord, Tibet (clasificat separat de China de catre Freedom House), Turkmenistan si Uzbekistan.
Desi pe lista celor mai slabe natiuni din punct de vedere al libertatii se numarau si 5 tari africane, grupul a declarat ca cea mai represiva regiune din lume ramane Orientul Mijlociu.
Drepturile omului in Europa Centrala si de Est
Freedom House considera ca s-au observat imbunatatiri