Jurnalistul Magor Csibi şi-a propus să experimenteze preţ de trei luni cum se trăieşte eco într-un oraş mare. Fostul europarlamentar vrea să se convingă că poate fi liber într-o societate dependentă de tehnologie, de consum şi de mijloace poluante de transport.
Magor Csibi şi-a luat inima-n dinţi şi pe 10 ianuarie a pornit pe un drum anevoios. Timp de trei luni nu mănâncă deloc carne, se spălă cu apă rece, pentru că apa caldă înseamnă risipă de energie, nu se mai uită la televizor şi nu mai foloseşte calculatorul decât pentru descrierea demersurilor sale.
Vorbeşte la un telefon alimentat cu energie solară, circulă doar cu mijloace de transport în comun, evită pungile şi ambalajele poluante din plastic, foloseşte bicarbonat de sodiu în loc de pastă de dinţi şi... caută o batistă.
Nu vrea să salveze planeta sau să fie un adept ipocrit al tendinţelor eco ce-au stârnit repulsii şi teorii ale conspiraţiei referitoare la protecţia mediului înconjurător. Nici măcar nu vrea ca alţii să repete experimentul său.
„Nu este sănătos să forţezi limitele, aşa cum voi face eu în următoarele trei luni. E destul să trăiesc eu la o extremă şi să stabilesc doar care sunt acele lucruri de bun-simţ pe care le putem aplica în viaţa de zi cu zi, pentru a primi în schimb facturi mai mici, un corp mai sănătos, o viaţă mai activă, independenţă faţă de tehnologie şi un mediu mai curat", conchide Csibi, care s-a inspirat din practicile adoptate de celebrul ecologist american Colin Beaven.
„Eşti d-ăla... ecologist care se dă mare!"
Nu mănâncă deloc carne de la 1 ianuarie, deşi era un carnivor convins. Dacă după experiment va reuşi să continue această dietă, înseamnă că aşa îi va fi bine. Dacă nu, reducerea cantităţii de carne din meniul zilnic va fi oricum o reuşită.
Cumpărăturile constituie una dintre cele mai mari probleme pe care le întâmpină jurnalistul