Intarzierile mai mari de 90 de zile la plata creditelor contractate de populatie au ajuns in noiembrie la 2,05 miliarde de lei (480 mil. euro), aproape triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care majorarile de venituri au fost stopate, iar numarul somerilor creste de la o luna la alta, arata datele BNR.
Aceasta categorie de intarzieri la rambursare, clasificate de BNR in categoria pierdere, reprezinta in continuare circa trei sferturi din restantele de peste 30 de zile. In acelasi timp, portofoliile de credite in lei sunt cele care dau cele mai mari batai de cap bancherilor, restantele pe acest segment ajungand la 1,7 mld. lei in noiembrie, dublu fata de sfarsitul lui 2008.
Bancherii spun ca principalul factor de presiune asupra calitatii portofoliilor de credite este rata somajului, care a urcat in decembrie la 7,8%, fata de 4,4% in aceeasi luna din 2008. Veniturile mai mici ale populatiei preseaza, de asemenea, asupra restantelor. Intarzierile la plata creditelor in valuta s-au stabilizat in ultimele luni dupa ce au accelerat mai puternic in prima parte a anului trecut pe fondul deprecierii abrupte a leului. Creditele in valuta reprezinta circa 60% din totalul finantarilor acordate de banci populatiei si sunt in mare parte imprumuturi cu garantii.
Analistii apreciaza ca portofoliile de credite ale bancilor vor continua sa se deterioreze cel putin pana la jumatatea acestui an avand in vedere revenirea lenta a economiei si numarul in crestere al somerilor.
Ritmul de crestere al restantelor a inregistrat totusi o tendinta de aplatizare in ultimele luni, care ar putea continua si in perioada urmatoare. Eventuale variatii mai abrupte ale nivelului restantelor ar putea avea loc in functie de masurile de reformare a administratiei publice. Circa 150.000 de functionari publici si-ar putea pierde locurile de munca in acest