Fiecare generatie isi formeaza propria personalitate in functie de evenimentele majore, bune sau rele, care au marcat-o in tinerete. Cele mai importante caracteristici ale oamenilor care formeaza o generatie sunt explicate, potrivit psihologilor, prin schimbarile petrecute la nivelul economiei.
Efectele economiei asupra personalitatii se pot observa in diferentele dintre cei care au trait Marea Depresiune din anii 1930 si cei nascuti in linistitii ani 1950. In timp ce primii au economisit toata viata mai mult decat au cheltuit, cei din urma s-au dovedit a fi cheltuitori optimisti care nu s-au gandit niciodata ca viata lor s-ar putea schimba in rau, scrie Newsweek.
Perioada in care ne aflam, marcata de cea mai grava criza din ultimii 70 de ani, are mari sanse sa modeleze personalitatea copiilor de acum, asa ca analistii se intreaba deja ce fel de consumatori vor fi acestia cand vor creste si cum isi vor investi banii.
Desigur, criza nu a durat atat de mult ca cea din anii 1930, dar cercetarile facute intre 1972 si 2006 arata ca experienta unui singur an cu probleme economice in perioada tineretii este suficient pentru a schimba valorile si comportamentul oamenilor.
Din studiile anterioare s-a dovedit ca tinerii sau copiii care traiesc o recesiune vor avea la maturitate un stil mult mai conservator de investitii, vor castiga mai putini bani si vor alege locuri de munca mai sigure. De asemenea, cred in redistribuirea averii si in interventia statului, dar sunt mai cinici in ceea ce priveste institutiile publice si cred ca succesul depinde mai mult de noroc decat de efort.
Americanii chiar au saracit de data asta
Totusi, nu este prima oara cand analistii spun ca situatia economica va schimba societatea americana. De fapt, de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu s-a schimbat niciodata. Cu