Uniunea Naţională a Judecătorilor din România contestă alegerea Floricăi Bejinaru la şefia CSM. Nu este cea mai potrivită persoană să reprezinte magistratura, spune la RFI preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, aluzie la trecutul Floricăi Bejinaru, acuzată de presă că ar fi colaborat cu Securitatea. Pe de altă parte, ea se aşteaptă ca anul 2010 să fie unul greu din punctul de vedere al înfăptuirii reformei în Justiţie. Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor crede că România nu va scăpa de monitorizarea Comisiei Europene.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România contestă alegerea Floricăi Bejinaru la şefia CSM. Nu este cea mai potrivită persoană să reprezinte magistratura, spune la RFI preşedintele UNJR, Dana Gârbovan (audio), aluzie la trecutul Floricăi Bejinaru, acuzată de presă că ar fi colaborat cu Securitatea.
"Doamna Florica Bejinaru nu are din punctul nostru de vedere moralmente dreptul de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii, din cauza trecutului domniei sale în perioada comunistă", declară magistratul.
"Noi, asociaţia am luptat şi am susţinut public în mai multe rânduri necesitatea curăţării corpului magistraţilor, a unei lustraţii în magistratură. Or domnia sa este exemplul clasic a ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple, indiferent dacă dânsa a făcut sau nu, din punct de vedere juridic, poliţie politică. A recunoscut că a colaborat cu Securitatea. Or acest fapt pur şi simplu este suficient pentru a o discredita până la urmă în faţa societăţii, nu doar a corpului magistraţilor", continuă Gârbovan.
"Considerăm că domnia sa nu este nici pe departe potrivită să reprezinte magistratura română. Este o problemă în primul rând de moralitate", explică ea.
Pe de altă parte, judecătoarea se aşteaptă ca anul 2010 să fie unul greu din punctul de vedere al înfăptuirii reformei în Justiţie. Preşedintele Uniunii Naţionale a J