O echipă româno-franceză de speologi va merge într-unul dintre cele mai sărace state ale lumii cu o misiunea dublă. Principala este explorarea unui sistem de peşteri în mare parte virgin şi, prin aceasta, întinderea unei mâini spre o viaţă mai bună pentru laoţienii de la poalele masivului Khammouane. Sursa: ro.expe-laos.com
La expediţie, vor participa cinci speologi români şi şase din Franţa. La precedentele expediţii în Laos - din 2006, 2008 şi 2009 - a participat un singur român, Tudor Marin, actualul director tehnic al Federaţiei Române de Speologie.
"Laos 2010", expediţie care va avea loc între 15 ianuarie şi 8 februarie, presupune explorarea în premieră (vorbim deja de un record) a unui sistem de peşteri de dimensiuni foarte mari, multe dintre galerii fiind scufundate. De aceea, trei dintre speologii români (Tudor Marin, Marius Baciu şi Andreea Cohn) sunt specialişti în scufundarea în peşteră.
Ceilalţi membri ai părţii române sunt Ioana Axinte şi Elena Buduran.
Căutarea de surse de apă
Peşterile se află în junglă, iar la ele se ajunge cu ajutorul hărţilor şi cu îndrumarea localnicilor. De aceea, asociaţia franceză care organizează totul, "Geokarst Adventure", se bazează pe un ghid laoţian.
El îi va conduce spre peştera Marie Cassant, din zona satului Ban Thatot. Apele care trec prin peşteră reprezintă singura sursă de apa potabilă pentru locuitorii unei întregi regiuni.
Expediţiile din 2008 şi 2009 au scos la iveală patru resurgenţe. Acestea resurgenţe sunt zone în care apa reapare de sub munte, mai cunoscute la noi sub denumirea de izbuc. Un exemplu autohton este Izbucul Tăuz, din munţii Apuseni, unde râul Gârda reapare după traversarea peşterii Coiba Mare. Izbucul are o adâncime de 87 de metri.
Izbuc descoperit în 2008, în apropierea peşterii Marie