În iunie 2010, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, preia preşedinţia Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic (COPUOS) şi, odată cu aceasta, o serie de provocări din domenii diverse, de la cel nuclear şi al navigaţiei, la probleme ca încălzirea globală şi limitarea efectelor produse de dezastrele naturale. Sursa: Dumitru Prunariu
Mandatul în fruntea comitetului este valabil doi ani.
La 29 de ani de la zborul care îl făcea primul şi singurul român care a vizitat spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu este desemnat pentru preşedinţia unui comitet al ONU care vizează folosirea spaţiului cosmic în interesul economiei şi cercetării mondiale. Pentru omul Prunariu, ajuns la vârsta de 57 de ani, “cea mai importantă realizare profesională rămâne însă zborul în Cosmos”, după cum chiar el recunoaşte.
PREVENIRE
SPIDER, reţeaua anti-dezastre
Programul SPIDER ţinteşte prevenirea statelor care sunt ameninţate de dezastre naturale. Asistenţa ONU este acordată înaintea, în timpul şi după eveniment.
SPIDER a devenit funcţional anul trecut, iar activitatea este coordonată de la Viena, cu grupuri de lucru la Bonn şi Beijing. "Pe lângă furnizarea de informaţii, de date concrete bazate pe imagini cosmice, ONU asigură şi pregătirea de specialişti pentru interpretarea acestor date. Degeaba oferim informaţii de preţ într-o ţară nedezvoltată, fără specialişti, dacă nimeni nu ştie să le analizeze şi să se folosească de ele", spune Prunariu.
Aceasta imensă reţea de supraveghere prin satelit a fenomenelor de pe Terra a fost posibilă prin obţinerea unui acord între agenţiile spaţiale ale principalelor puteri cosmice (inclusiv SUA, Rusia sau China) şi alte instituţii internaţionale de profil.
România, "difuzor" pentru Europa de Est