Reorganizarea sectorului energetic a rămas pe hârtie şi în 2009. Sistemul, unde există unii dintre cei mai mari datornici la stat din România, se restructurează teoretic din luna septembrie 2007, însă până acum totul s-a oprit la stadiul de plan. Astăzi, Guvernul discută comasarea sectorului energetic în două companii. La începutul anului 2009, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a oprit reorganizarea gândită de predecesorul său liberal Varujan Vosganian şi a iniţiat un nou proces de consultări publice pentru a schimba radical faţa energeticii româneşti.
În decurs de câteva luni s-a cristalizat o idee: urmau să fie realizate două companii integrate care să cuprindă tot sectorul energetic, plus mineritul, dar şi reţelele de distribuţie aflate în proprietatea statului.
Primul dintre monştrii energetici urma să conţină cele trei complexuri din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi sucursalele hidro Vâlcea şi Slatina. Ulterior a fost inclusă şi sucursala Sibiu. De asemenea, iniţial urma să conţină şi jumătate din Electrica.
Cea de-a doua companie trebuia să cuprindă Compania Naţională a Huilei, termocentralele Deva şi Paroşeni, restul de Hidroelectrica şi ELCEN Bucureşti. Şi aceasta trebuia să conţină o jumătate din Electrica. Pe lângă acestea, ar mai fi trebuit să facă parte şi termocentrala Iernut, pe care Romgaz trebuia să o preia de la ELCEN în contul unor datorii.
MODIFICĂRI PESTE MODIFICĂRI
Prima schimbare de plan a sosit din mers. Sindicaliştii Nuclearelectrica au arătat că prin luarea singurei surse de venit al Nuclearelectrica, aceasta ar rămâne fără posibilitatea de a plăti creditul de 860 milioane de euro împrumutat pentru realizarea reactorului 2. Astfel, s-a preluat întreaga Nuclearelectrica în prima companie inte