Eveniment literar de excepţie astăzi la Universitatea de Nord din Baia Mare. Este vorba despre lansarea celui de-al doilea volum al profesorului universitar doctor, Cornel Munteanu, care i-a surprins pe maramureşeni cu dezvăluiri inedite despre românii stabiliţi în Ungaria.
Volumul care acoperă perioada 1950–2008, reprezintă prima sinteză, dintr-un ciclu de două volume, despre literatura românilor din Ungaria. Dezvăluirile autorului stau în spatele a zece ani petrecuţi în Ungaria, unde Cornel Munteanu a predat eleviilor români din regiunile maghiare. Acolo a cunoscut durerile, frământările, problemele, dar şi speranţele românilor plecaţi, pentru ca după trei ani de studiu aprofundat, toate acestea să le cuprindă într-un volum dedicat exclusiv lor. „Am trăit experienţe variate în Ungaria. Mai întâi am învăţat că trebuie să le devii prieten pentru a se confesa, deoarece noii veniţi sunt priviţi cu suspiciune, apoi să încerc să îi înţeleg, pentru că viaţa lor acolo nu este una tocmai uşoară”, mărturiseşte Cornel Munteanu.
Acesta mai arată că a plecat în Ungaria fără să cunoască prea multe cuvinte maghiare. „Motivul pentru care am mers eu acolo a fost să-i învăţ limba română pe elevii din Ungaria, însă pentru mulţi dintre ei, maghiarizaţi, aveam nevoie şi eu să cunosc limba, pentru a le putea explica mai bine anumite aspecte. Aşa am ajuns să mă ambiţionez, iar în scurt timp am învăţat aproximativ 600 de cuvinte maghiare, care mi-au fost de un real ajutor”, îşi aminteşte profesorul. Ciclul lucrărilor dedicate românilor din Ungaria nu se opresc, însă, la acest volum. Profesorul a mărturisit că urmează ca în acest an să lanseze şi cel de-al trei-lea volum, care are în vizor Monografia Şcolii Româneşti din perioada 1946-2008.