Pretentiile proprietarilor de birouri au scazut drastic dupa ce companiile amanat eventualele extinderi anul trecut, astfel ca tranzactiile de inchiriere au scazut cu 60%.
"Anul 2009 a fost unul de incertitudine si consider ca 2010 va fi tot un an al chiriasilor, dar pe fondul livrarilor slabe anuntate pentru anul viitor, consider ca trendul se va inversa, astfel ca proprietarii de cladiri plasate bine, cu o specificatie tehnica buna, vor fi avantajati", spune Horatiu Florescu, presedintele firmei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.
Florescu, 35 de ani, este cel mai prolific broker de pe piata spatiilor de birouri. In anii de boom ai pietei imobiliare consultantul incasa onorarii de 6-7 milioane de euro in dreptul firmei Colliers (unde a lucrat timp de zece ani - n. red.), in timp ce veniturile personale puteau depasi un milion de euro, potrivit informatiilor din piata.
Imobiliarele si implicit segmentul de birouri au suferit un recul puternic in ultimii doi ani, iar afacerile consultantilor au inceput sa scada in egala masura.
Multe spatii goale
Ca urmare a livrarilor de anul trecut, stocul de birouri moderne din Capitala a ajuns la circa 1,3-1,4 milioane de metri patrati. Dintre acestea insa, circa 200.000 de metri patrati de spatii de birouri sunt goale, astfel ca numerosi proprietari au dificultati in ocuparea spatiilor. Suprafata neinchiriata reprezinta in jur de doua treimi din suprafata actualului Palat al Parlamentului, a doua cladire din lume.
Daca in urma cu doi-trei ani cea mai mare parte a tranzactiilor erau semnate la valori cuprinse intre 15 si 20 euro/metrul patrat lunar, acum majoritatea companiilor cauta oferte in jurul a 10 euro/mp si, potrivit lui Florescu, acestea pot fi gasite in mai toate zonele Bucurestiului.
Consultantul spune insa ca nivelul chiriei pe metru patrat nu este cel ma