În ghid se mai spune că, la români, consumul de alcool "reprezintă un mijloc de socializare"
Străinii care vin în România sunt sfătuiţi de către Ministerul Muncii să vorbească frumos cu funcţionarii publici de la ghişeu, să spună "Poftă bună!" la masă, să fie punctuali la întâlniri şi, în cadrul unei discuţii, să nu-l întrerupă pe interlocutor, ci să aştepte până când acesta termină ce are de spus. Toate acestea, plus multe altele, apar pe pagina de internet a Ministerului Muncii, într-un ghid pentru străini, realizat de mai multe asociaţii, printre care şi Fundaţia Soros.
"În România, interlocutorul este aşteptat să-şi termine intervenţia"
Capitolul Convenţii sociale din ghid arată că, în România, "în instituţiile statului, interacţiunea dintre funcţionari şi public se realizează pe un ton reciproc politicos, neprovocator şi neagresiv" sau că "în cadrul oricărei interacţiuni cu ceilalţi, se comunică pe un ton civilizat, nonagresiv", ba chiar că "fiecare interlocutor este aşteptat să-şi termine intervenţia, fără a fi întrerupt".
Pentru cine nu şi-ar imagina una ca asta despre România, se mai spune că la noi "salutul între bărbaţi este însoţit, deseori, de o strângere de mână".
Dar cum spui "da" şi "nu" în România? Ghidul o explică cu amănunte - "mişcarea verticală a capului (de sus în jos) echivalează cu Da, exprimând acordul. Mişcarea orizontală a capului (de la dreapta la stânga) echivalează cu Nu, exprimând un dezacord". Şi cei care vor să ofere flori primesc sfaturi şi explicaţii, anume că, în România, "florile se oferă în număr impar". De asemenea, ghidul mai zice că la noi "într-o întâlnire, punctualitatea este foarte apreciată. Întârzierile trebuie anunţate.
Rubrica "Ştiaţi că…"
La capitolul "consum de alcool", ghidul devine de-a dreptul hilar: "Pe perioada şederii dumneavoastră în România, veţi sesiza existenţa un