Google a surprins marti piata online la nivel mondial, anuntand public ca nu va mai cenzura rezultatele afisate de motorul de cautare Google.cn si ca ia in calcul intreruperea operatiunilor in China, ca urmare a unui atac cibernetic initiat din aceasta tara ce a vizat in special accesarea conturilor de Gmail ale unor militanti chinezi pentru drepturile omului. Daca s-ar concretiza, miscarea ar fi in opinia unora cea mai prosteasca decizie din istoria Google, in timp ce altii sustin ca impactul ar fi minim la nivelul veniturilor gigantului american.
O noua abordare a prezentei in China
Sub acest titlu Google si-a anuntat marti pe blogul oficial intentia de a reanaliza fezabilitatea operatiunilor in China si decizia de a nu mai cenzura rezultatele afisate de motorul de cautare Google.cn, serviciu lansat in China in 2006, precum si posibilitatea inchiderii operatiunilor pe aceasta piata.
Motivul? La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Google a descoperit ca a fost victima, alaturi de cel putin alte 20 de companii din sectoare precum: internet, finante, tehnologie, media si chimie, a unui atac cibernetic initiat din China. Potrivit Google, atacatorii au tintit in special conturile de Gmail ale unor militanti pentru drepturile omului din China.
Investigatia Google arata ca doar doua conturi de Gmail par sa fi fost accesate, informatiile accesate ilegal limitandu-se mai degraba la informatii legate de conturile respective (data crearii acestora) si de subiectul mesajelor decat la continutul efectiv al mesajelor e-mail expediate.
Separat de acest atac, Google a mai anuntat ca a descoperit zeci de conturi de Gmail din Statele Unite ale Americii, China si Europa ale unor utilizatori care lupta pentru apararea drepturilor omului in China care au fost accesate ilegal de catre terte parti, dar nu datorita unei brese d