Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional Shakespeare, care va avea loc la Craiova şi la Bucureşti, se va deschide la 23 aprilie, în ziua când s-a născut şi a murit marele dramaturg englez. De această dată, manifestarea este consacrată unora dintre cele mai importante spectacole, cu piesa "Hamlet", montate pe scenele lumii.
Proiectul intitulat "Constelaţia Hamlet", care încorporează tema "Shakespeare şi noua teatralitate", a fost conceput de Emil Boroghină, director fondator al festivalului şi preşedinte al Fundaţiei "William Shakespeare", sub auspiciile căreia are loc o dată la doi ani acest eveniment teatral aşteptat nu numai de spectatorii versaţi din România, ci şi de specialişti în domeniu de pe toate continentele.
Pentru că la Craiova, acolo unde a început acest festival, se adună la fiecare ediţie personalităţi marcante ale teatrului şi în special cercetători ai operei shakespeariene, s-a dorit ca ediţia 2010 să fie o excepţie în peisajul teatral mondial, atât prin prezentarea diverselor variante "Hamlet", cât şi prin tema de dezbatere. Directorul Boroghină s-a străduit ca ambiţiosul său proiect "Constelaţia Hamlet" să fie cât mai ofertant.
"Această ediţie am gândit-o în 1997 şi sunt bucuros că o putem realiza în acest an. Pentru că am găsit spectacole bune în mai multe locuri din lume, încercăm să le aducem în România. Printre multe astfel de spectacole se regăseşte şi o producţie americană, fiind pentru prima dată când avem în Festivalul Shakespeare un teatru din SUA. Şi nu unul oarecare, ci unul considerat poate cel mai faimos teatru de avangardă din lume", ne-a spus Emil Boroghină. El susţine că este un prilej de a compara montările cu piesa "Hamlet" care se joacă astăzi în lume, dar şi de a polemiza pe tema propusă.
LA CRAIOVA ŞI LA BUCUREŞTI
"Au luat-o razna vremurile. Cine, spre a le-ndrepta, m-