Împrumutul de un miliard euro pe care România îl va lua de pe piaţa de externă nu iese din limitele programului de finanţare stabilit pe 2010 şi este necesar pentru finanţarea deficitului bugetar şi pentru diversificarea pieţelor, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în Parlament, întrebat de ce este nevoie de un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri.
"Este nevoie de finanţare şi una din surse este şi finanţarea externă. România nu se poate finanţa, în mod constant, numai de pe piaţa internă, deci face parte din programul de finanţare, nu este nicio nevoie suplimentară sau în afara programului de finanţare stabilit pe anul 2010", a spus Vlădescu.
El a mai arătat că România se împrumută în mod constant şi faptul că se împrumută pe piaţa internă sau externă nu înseamnă decât o diversificare a pieţelor.
Întrebat dacă România îşi permite un alt împrumut, Vlădescu a precizat că nu este o problemă dacă România îşi permite un alt credit, ci că "nu este vorba de excedarea limitelor de împrumut stabilite pe acest an".
Vlădescu a apreciat că "nu este absolut nimic special" la acest împrumut.
Ministrul a declarat, ieri, că România intenţionează să emită eurobonduri în valoare de un miliard de euro, iar termenul avut în vedere este primul trimestru.
În luna septembrie a anului trecut, Ministerul Finanţelor estima că va lansa în perioada 1 octombrie - 15 octombrie o emisiune de eurobonduri, cu o valoare cuprinsă între 500 de milioane euro şi 1,5 miliarde euro, cu o maturitate între 5 şi 10 ani.
Instituţia a selectat Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC Bank pentru intermedierea vânzării de euroobligaţiuni, dar căderea Guvernului Boc a obligat Finanţele să amâne împrumutul extern.