Introducere
Printr-un asa-numit “Program ADR avizat de Nivel 1”, companii listate la bursa din Romania si din intreaga lume isi pot pune actiunile la dispozitia investitorilor din SUA pe piata “over the counter”, in sistemul titlurilor de depozit. La aceasta data, putine societati listate la bursa din Romania profita de noile posibilitati existente pe pietele de capital din SUA, probabil ca urmare a lipsei de informatii referitoare la regimul de reglementare. Prezentul articol ofera antreprenorilor romani un rezumat al informatiilor pe care trebuie sa le cunoasca in scopul de a valorifica posibilitatea de crestere a capitalurilor proprii pe pietele de capital din SUA, prin intermediul acestui nou sistem de reglementare.
Aspecte generale
Titlurile avizate de depozit (denumite “ADR-uri” sau Titluri Americane de Depozit) reprezinta valori mobiliare emise de o banca depozitar din SUA, cu care compania a incheiat contract in acest scop. ADR-urile reprezinta stocul comun al unei societati romane (sau din alta tara in afara SUA). Un program ADR de Nivel 1, spre deosebire de programele de Nivel 2 sau 3, nu necesita respectarea numeroaselor cerinte ale Comisiei SUA de Valori Mobiliare si Schimb (“SEC”). Astfel:
nu este necesara depunerea unor documente la SEC;
emitentului nu i se solicita depunerea de situatii financiare in sistem GAAP ori a situatiilor financiare consolidate; si
emitentului nu i se solicita conformarea cu prevederile Actului Sarbanes-Oxley, regulile incluse in acesta impovarand companiile listate la bursa SUA.
Principalul dezavantaj al programului ADR de Nivel 1, comparativ cu programele de Nivel 2 sau 3, este acela ca ADR-urile sunt tranzactionate prin sistemul over-the-counter, mai degraba decat prin listarea lor pe bursa de valori mobiliare din SUA, si in consecinta volumele de tranzactionare, precum si lichi