Parlamentarii PSD au încercat ieri din răsputeri, în a doua zi de dezbatere a Legii bugetului de stat pe 2010, să-i smulgă lui Emil Boc o parte din banii pe care îi poate împărţi primăriilor comunale pentru cheltuieli punctuale.
Concret, bugetele locale pot fi completate, pentru acoperirea cheltuielilor, cu sume provenind de la consiliile judeţene (20%) şi de la bugetul de stat (80%). Amendamentul PSD propunea mărirea cotei de la consiliile judeţene la 30% şi diminuarea celei de la bugetul de stat la 70%. Miza amendamentului este mare, fiind vorba despre 2 miliarde de lei noi. Astfel, pesediştii intenţionau să reducă sumele pe care premierul le poate orienta către primarii PD-L şi îşi puneau speranţele în majorităţile PSD-PNL din consiliile judeţene, care ar putea îndrepta fondurile şi către edilii liberalo-pesedişti. În comisiile de buget-finanţe, armonia a fost maximă între PSD, PNL şi UDMR pentru adoptarea acestui amendament, dar în plen liberalii au căpătat brusc încredere în "corectitudinea" lui Emil Boc şi n-au mai susţinut modificarea. Parlamentarii PSD au luptat însă o zi întreagă să le fie adoptat amendamentul, în ciuda împotrivirii pedeliştilor, dar n-au reuşit să obţină decât rediscutarea lui în comisiile de buget-finanţe. Deputatul PSD Petre Petrescu s-a plâns că unele primării nu au bani nici pentru plata salariilor, iar colegul lui, Anghel Stanciu, a acuzat în mod direct "criteriile" lui Emil Boc. "Premierul d-aia e premier, ca să premieze pe cine trebuie. Celor care nu trebuie le dă corecţii, ca să-i aducă pe calea cea bună", a declarat Stanciu de la tribuna Parlamentului.
În timpul discuţiilor, şi-a făcut apariţia pe holurile Parlamentului şi pesedistul Marian Oprişan, preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Fraternizase atât de mult cu pedeliştii, încât le putea da şi ordine. "Trăşculescule, du-te şi fă prezenţa şi ieş