Puşi în faţa unui pericol public pe care s-au dovedit incapabili să-l gestioneze, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) susţin că sunt împiedicaţi de Comisia Europeană (CE) să închidă „magazinele de vise”. Sursa: Arhiva EVZ
„Statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia de a notifica la CE orice proiect de act normativ prin care se interzice comericalizarea anumitor produse. Comisia a transmis Ministerului anumite cerinţe, la a căror îndeplinire se lucrează”, se arată într-un document pus la dispoziţie de subalternii lui Attila Cseke.
În plus, farmacistul Clara Popescu susţine că, atâta timp cât a lucrat la MS, nu a reuşit să schimbe nimic în legislaţie cu toate că a trimis experţilor Comisiei Europene documente prin care a arătat câţi tineri ajung la Urgenţă din cauza acestor substanţe.
„Plantele sunt comericalizate ca plante medicinale ori pentru studii etnobotanice. Nu putem demonstra că se fumează. Ni s-au cerut şi studii prin care să arătăm că plantele sunt tratate cu canabinoizi. Aceste studii însă le făcea Agenţia Antidrog, care a fost desfiinţată”, explică Popescu.
Potrivit acesteia, în lipsa studiilor, este greu să adaugi noi plante/ substanţe interzise pe listele anexe din Legea stupefiantelor.
Elevii fac schimb de experienţă pe forumuri
Oficialii din Sănătate sunt contrazişi însă de fostul deputat european în Comisia pentru sănătate publică, Magor Csibi, care susţine că nu există reglementări care să interzică închiderea magazinelor: „Comisia Europeană nu se amestecă în treburile interne ale statelor membre. A vem o lege prost făcută, pe care nu se oboseşte nimeni s-o îndrepte”.
Cert este faptul că în timp ce autorităţile se asund „după fustele” Comisiei Europene, iar în şcoli, profesorii pretind că le vorbesc despre efectele devastatoare ale consumului de dr