De data asta nu e vorba nici de hotelurile mai ieftine şi mai bine întreţinute de la mare, nici de serviciile mai bune decât în România. Se pare că, anul ăsta, bulgarii au reuşit să fie mai tari decât toţi europenii, din anumite puncte de vedere. Spre exemplu, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană şi cea mai coruptă (deşi noi ne-am zbătut destul de mult ca să obţinem locul ăsta, se pare că nu am reuşit) este ţara cu cel mai mic deficit bugetar din cele 27, pe 2009: 0,8% din PIB, scrie The Wall Street Journal. Ba mai mult, s-ar putea ca anul acesta să scape fără deficit bugetar. În condiţiile în care noi nici nu ştim sigur dacă va fi votat proiectul de buget în parlament…
E drept, Bulgaria are consiliu monetar, dar a şi ştiut să taie în carne vie: a redus cheltuielile guvernului cu 15% şi a îngheţat pensiile şi salariile. Aşa cum au făcut şi ungurii, de exemplu…Bulgarii au mai avut un noroc: alegerile lor au avut loc în iulie, după care au avut timp să se ţină de chestii serioase. La noi, până în decembrie, nu s-a tăiat nimic, ca să nu supărăm electoratul.
Acum, bulgarii îşi propun ca principal obiectiv de politică externă aderarea la zona euro, până în 2013, conform premierului Borisov. Nu că aderarea la zona euro ţi-ar asigura succese economice garantate - să ne uităm la Grecia, cu deficitul ei de aproape 13%. Dar mai primeşti un ajutor, un sprijin, în caz de nevoie. Din nou, pentru bulgari este mai uşoară aderarea la zona euro decât pentru România, leva fiind deja legată de cursul monedei europene (prin marca germană). Vecinii de la sud ştiu de câţiva ani cum va arăta moneda euro bulgărească - va avea pe ea un călăreţ de la Madara:
De data asta nu e vorba nici de hotelurile mai ieftine şi mai bine întreţinute de la mare, nici de serviciile mai bune decât în România. Se pare că, anul ăsta, bulgarii au reuşit să fie mai tari decât toţ